Prøvetaking av industrifangster
Her finner du prosedyre og forskrifter som ligger til grunn for vårt arbeid.
Formålet med vårt arbeid er å sikre bærekraftig forvaltning av de viltlevende marine ressursene gjennom å gi næringen effektive verktøy til å oppfylle opplysningsplikten, tilrettelegge for effektiv kontroll med ressursuttaket, omsetning av fisk mv., samt gi et godt grunnlag for statistikk og forskning ved å sette krav til utstyr og bruken av dette for fastsettelse av fangstsammensetningen i industrilandinger.
Prosedyre
Prosedyre for prøvetaking av industrifangster
Prosedyre med krav til teknisk gjennomføring av prøvetaking, metode som skal brukes for beregning av prøvens størrelse og frekvens for prøvetaking, rutiner for behandling av prøver og utregning av resultater.
Forskrift om prøvetaking av industrifangster ved landing
Forskriften gjelder for mottaksanlegg i Norge som tar imot industrifangster for produksjon av fiskemel, fiskeolje og andre produkter fremstilt av industrifangster.
Forskrift
Hvordan gjennomføres prøvetakingen?
Prøvene av fangsten tas av en prøvetrekker i mottaksanlegget, som er programmert basert på fartøyets innmeldte kvantum. Prosedyren for prøvetaking sikrer at det påkrevde kvantumet leveres gjennom hele leveringen. Mengden prøve er fastsatt av prosedyren og kan ikke påvirkes, dette gjelder også når prøven tas. Prøven leveres til Fish Control, som sorterer den etter art og veier hver art for å få et resultat som definerer sammensetningen av den totale fangsten.
For å kunne arbeide effektivt med minst mulig personell, da vi ikke kan være til stede under hele leveringen, blir prøvene levert til en låsbar mottaks binge. Dette gjør at Fish Control tar én stor prøve i stedet for mange små. Prøveresultatet leveres til mottaket og Norges Sildesalgslag, som setter dette sammen på sluttseddel.
Dersom det er uenighet eller usikkerhet rundt resultatet, oppbevares prøven frem til sluttseddelen er signert, slik at prøven kan veies på nytt sammen med fiskeren. Uenighet utover dette må rapporteres til Fiskeridirektoratet for videre saksbehandling.